LOŠE ORALNO ZDRAVLJE KAO PREDIKTOR MORBIDITETA I MORTALITETA

U poslednjih 20 godina istaživači su ispitivali potencijalnu vezu između oralnih bolesti i morbiditeta i mortaliteta. Glavni uzrok gubitka zuba kod sredovečnih i starijih odraslih su parodontalne bolesti. Publikovano je niz studija na ovu temu sa periodom praćenja od 5-57 godina. 

Prospektivna kohortna studija nacionalnog uzorka odraslih Škota (12.871 ispitanika), u trajanju od 8 godina praćenja,  pokazala je da je lošiji zubni status, posebno bezubost, nezavisni prediktor smrtnosti od svih uzroka, tako  i od kardio-vaskularnih bolesti. (1) 

Ranije publikovani rezultati obimne kohortne studije sprovedene u Kini (29.584 ispitanika starosne dobi 40–69 godina), u trajanju od 15 godina praćenja,  su pokazali vezu između parodontalne bolesti,  gubitka zuba i povećanog rizika od ukupne smrtnosti, uključujući i karcinom gornjih partija GIT-a, bolesti srca i moždanog udara.  (2) 

Rezultati sistematskog pregleda 10 novije-publikovanih naučnih članaka, pokazali su da postojanost bakterije Porphyromonas gingivalis u usnoj šupljini može uticati na etiologiju reumatoidnog artritisa.  DNK ove bakterije identifikovan je ne samo u serumu, već i u sinovijalnoj tečnosti, što podržava njen uticaj na patogenezu reumatoidnog artritisa. Pokazano je  da su pacijenti sa reumatoidnim artritisom popravili ili su bili potpuno izlečeni uklanjanjem parodontalnih žarišta. Rezultati su pokazali da Porphyromonas gingivalis, koja deluje putem PPAD enzima, narušava ne samo ravnotežu aminokiselina, već i imuni sistem celog tela. (3) 

Oboleli od dijabetesa imaju veće šanse za parodontalnu bolest, infekciju desni i kosti koja drži zube na mestu. Parodontalna bolest može dovesti do bola, neugodnog zadaha koji ne nestaje, poteškoća sa žvakanjem, pa čak i gubitka zuba. Dijabetes takođe može usporiti zarastanje, pa može ometati lečenje parodontalne bolesti. 

Pušenje takođe pogoršava  bolesti desni. (4)

 1. Watt RG, Tsakos G, de Oliveira C, Hamer M. Tooth loss and cardiovascular disease mortality risk–results from the Scottish Health Survey. PLoS One. 2012;7(2):e30797. 
 2. Abnet CC et al. Tooth loss is associated with increased risk of total death and death from upper gastrointestinal cancer, heart disease, and stroke in a Chinese population-based cohort. Int J Epidemiol. 2005 Apr;34(2):467-74.
 3. Kriauciunas, Albertas et al. “The Influence of Porphyromonas Gingivalis Bacterium Causing Periodontal Disease on the Pathogenesis of Rheumatoid Arthritis: Systematic Review of Literature.” Cureus vol. 11,5 e4775. 28 May. 2019.
 4. U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES National Institutes of Health (NIH) Publication No. 20-2946, August 2020.

Izvor: U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES National Institutes of Health (NIH). Periodontal (Gum) Disease.

Parodontalna bolest je infekcija tkiva koja drže zube na mestu. Tipično je uzrokovano lošim navikama četkanja i čišćenja zuba zubnim koncem gde dolazi do nakupljanje naslaga – lepljivog filma bakterija na zubima i njihovog stvrdnjavanja. U naprednim stadijumima, parodontalna bolest može dovesti do bolnih desni koje krvare, bolne problemi sa žvakanjem, pa čak i gubitak zuba.

Uzroci

Usta su nam puna bakterija. Ove bakterije, zajedno sa sluzi i drugim česticama, neprestano formiraju lepljivu, bezbojnu „naslagu“ na zubima. Četkanje i čišćenje zubnim koncem pomažu da se rešite plaka. Plak koji se ne uklanja može stvrdnuti i stvoriti „kamenac“ koji se ne može očistiti četkanjem. Samo profesionalno čišćenje zubara ili zubnog higijeničara može ukloniti kamenac.

Postoji niz faktora rizika za bolesti desni, ali pušenje je najznačajnije. Pušenje takođe može učiniti tretman za bolesti desni manje uspešnim. Ostali faktori rizika uključuju dijabetes, hormonalne promene kod devojčica i žena, lekove koji smanjuju protok pljuvačke, određene bolesti poput AIDS-a i lekovi koji se koriste u terapiji,  genetska osetljivost.

Simptomi bolesti desni uključuju:

 • Loš zadah koji neće nestati,
 • crvene ili otečene desni,
 • nežne ili krvareće desni,
 • bolno žvakanje,
 • zubi koji se klate,
 • osetljivi zubi,
 • povlačenje desni.

Korisni saveti

Zdravlje desni i zuba možete održati:

 • Pranjem zuba dva puta dnevno sa fluoridnom pastom.
 • Redovno zubnim koncem, ili drugim preporučenim metodama, uklanjajte naslage između zuba. 
 • Rutinsko posećivanje zubara radi pregleda i profesionalnog čišćenja.
 • Prestanak pušenja.
Leave a reply