Kako magnezijum utiče na well-being?

Magnezijum

Well-being (blagostanje) podrazumeva stanje u kojem se osećamo zdravo, zadovoljno i srećno. Blagostanje obuhvata kombinaciju fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja koje nam omogućava da živimo balansiran život, i kad god možemo, uživamo u životu i ostvarujemo ciljeve. Ukratko, well-being je holistički pristup koji podrazumeva brigu o sebi u svim aspektima života.

Jedan od esencijalnih minerala za well-being je magnezijum. Ovaj mineral “gigant” učestvuje u više od 300 ključnih procesa unutar naših ćelija, a ima i značajan uticaj na mentalno i emocionalno blagostanje.

ŠTA JE MAGNEZIJUM?

Magnezijum je esencijalni mineral za održavanje normalne strukture kostiju i opšteg zdravlja. Hrana koja sadrži obilje magnezijuma su mahunarke, integralne žitarice, brokoli, zeleno lisnato povrće, tikvice, orašasti plodovi (posebno badem), mlečni proizvodi, čokolada, ali i takozvana “tvrda” voda koja sadrži visok procenat magnezijuma.

Iako ga ima u hrani, ipak, često je neophodno da se unosi i u vidu suplemenata da bi se osiguralo da ne dođe do deficita. Ovo je najpre zbog toga što savremeni život nosi i dosta loše navike u ishrani, pa na našim dnevnim menijima nema dovoljno namirnica koje obiluju magnezijumom, ili ih unosimo pripremljene na način kojim otežavamo njegovu resorpciju.

Nizak nivo magnezijuma povezan je sa nizom zdravstvenih problema, uključujući nesanicu, migrene, dijabetes, srčane bolesti, grčeve u mišićima, anksioznost i depresiju, visok krvni pritisak, osteoporozu…

magnezijum

ŠTA SVE RADI MAGNEZIJUM?

Magnezijum se široko koristi za tretiranje mišićnih grčeva, zatvora, gorušice, podršku nervnom sistemu i kod svih oblika upornog zamora. Takođe se preporučuje tokom trudnoće radi prevencije komplikacija poput pre-eklampsije i eklampsije. Osim toga, koristan je u lečenju određene vrste nepravilnog srčanog ritma. Magnezijum je neophodan za pravilan rast i održavanje kostiju, za pravilno funkcionisanje nerava, mišića i mnogih drugih delova tela. U želucu, magnezijum pomaže neutralizaciji želudačne kiseline i pokretanju stolice kroz creva. Adekvatan unos magnezijuma može se postići kroz uravnoteženu ishranu i dodatke ishrani, a naš organizam tačno zna šta će s njim.

Uticaj magnezijuma na kvalitet našeg života je ogroman, a mi smo izdvojili pet načina na koje ovaj mineral utiče na nas.

 • Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres
 • Poboljšava kvalitet sna
 • Pomaže u ublažavanju grčeva u mišićima
 •  Podržava zdravlje kostiju
 • Povećava energiju i smanjuje umor

Magnezijum je tačno rešenje za prvu pomoć kod:

 • Fizičkog umora i iscrpljenosti ✅
 • Mišićnih grčeva ✅
 • Migrene ✅
 • Depresije ✅
 • Nesanice ✅
 • Nedostatka energije (sportisti) ✅
 • Pada imuniteta ✅
 • PMS tegoba ✅

ZAŠTO JE VAŽAN MAGNEZIJUM SUPLEMENT?

Magnezijum deluje u harmoniji sa drugim važnim mineralima poput kalijuma, vitamina D i B12. Magnezijum i vitamin D doprinose normalnoj funkciji mišića i kostiju. Vitamini D, B6 i folat doprinose normalnoj funkciji imunskog sistema. Magnezijum, tiamin i vitamin B6 doprinose normalnoj funkciji nervnog sistema. Magnezijum, vitamin B6 i folat doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti. Tiamin doprinosi normalnoj funkciji srca. Vitamin B6 doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina i normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Folat doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina i normalnom stvaranju krvi.

Neki od prvih poboljšanja nakon dodavanja Mg suplementa uključuju bolji san, manje grčeva u mišićima, stabilizaciju krvnog pritiska, osećaj smirenosti, povećanje energije i fokusa, manje lupanja srca, bolju pokretljivost zglobova i manje bolova.

Uravnotežen unos magnezijuma ključan je za optimalno zdravlje i well-being. Na taj način, možemo potencijalno uživati u mnogobrojnim prednostima koje magnezijum može pružiti.

MAGNEZIJUM zna tačno šta je well-being, a sada znate i vi.

Leave a reply