Ова е приказна за Галеника. Приказна за здравјето.

Галеника - најстарата фармацевтска компанија во Србија

Галеника а.д. е основана на 18 јули 1945 година. Младата компанија со само четириесет и тројца вработени се движи со вртоглава брзина да се шири и развива и многу брзо станува важен дел од фармацевтскиот пазар на поранешна Југославија.

беше основана комплетна производствена фабрика во Галеница, која ја позиционираше како четврти производител на пеницилин во светот. Првото шише пеницилин е произведено на 31 јули 1949 година и од тој момент започна вртоглавиот развој на Галеника.

научниот истражувачки институт станува дел од Галеника. Екипи на истражувачи ја фокусираат својата работа првенствено на развојот на генерички лекови, во кои ги спроведуваат своите обемни знаења и вештини. Ова во голема мера придонесува за развој на компанијата. Лековите на Галеника се карактеризираат со високо ниво на безбедност, квалитет и ефикасност во третманот. го освои домашниот пазар со извонредна брзина, а пресвртницата во неговиот развој беше изградбата на нова фабрика.

тоа ни овозможи решително да излеземе надвор од националните рамки.

Милан Панић, основач на американската фармацевтска компанија ИЦН, потпиша договор со Галеника и стана ИЦН Галеника, една од првите приватизирани компании во СФР Југославија.

беше отворена нова Фабрика за цврсти фармацевтски препарати чија изградба чинеше над 50 милиони евра. Капацитетите на новата фабрика беа 2 милијарди таблети и 100 милиони капсули годишно, а вредноста на годишното производство беше околу 100 милиони евра. Производството се одвива во 4.500 м2 простор што ги исполнува сите барања на модерното фармацевтско производство.

Галеника станува дел од НЦ Групацијата, најголемата фармацевтска компанија во Латинска Америка, светски позната и призната.