Veštački zaslađivači povećavaju kardiovaskularni rizik
Zdravstvena sigurnost primene veštačkih zaslađivača u ljudskoj ishrani i dalje je kontroverzna tema. Rezultati velike prospektivne kohortne studije sprovedene u Francuskoj ukazuju da postoje ozbiljni razlozi da se njihova primena obustavi.
Istraživanje sprovedeno na populaciji od 103.388 učesnika starosti 42,2 ± 14,4 godina, kod kojih je ispitivana potrošnja veštačkih zaslađivača, na jednoj, i praćena incidenca kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih događaja, na drugoj strani, ukazuje na direktnu povezanost između veće potrošnje veštačkih zaslađivača (posebnodirektnu povezanost između veće potrošnje veštačkih zaslađivača (posebno aspartama, kalijum acesulfama i sukraloze) i povećanog rizika za razvoj kardio i cerebrovaskularnih bolesti. Ukupan unos veštačkih zaslađivača je statistički značajno povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih (OR 1,09; 95% CI 1,01-1,18) i posebno, cerebrovaskularnih bolesti (OR 1,18; 95% CI 1,06-1,31). Unos aspartama je povezan sa povećanim rizikom od cerebrovaskularnih događaja (OR 1,17; 95% CI 1,03-1,33).
Sa povećanim rizikom od koronarne bolesti srca povezan je ukupan unos kalijumSa povećanim rizikom od koronarne bolesti srca povezan je ukupan unos kalijum acesulfama (OR 1,40; 95% CI 1,06-1,84) i sukraloze (OR 1,31; 95% CI 1,00-1,71).
Više informacija možete pročitati na linku.
Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu – savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.
Leave a reply