ŠTA ZAISTA ZNAMO O UTICAJU ŠEĆERA NA ZDRAVLJE?

Svesni opterećnja koja nameće aktuelna epidemološka situacija, ovoga puta sa Vama želimo da podelimo naučne činjenice koje se odnose na relaksiraniju temu, ali ipak značajnu za svakog pojedinca.

ŠTA ZAISTA ZNAMO O UTICAJU ŠEĆERA NA ZDRAVLJE?

DA LI ŠEĆER IZAZIVA ZAVISNOST?

Ne postoji dovoljan nivo naučne dokaznosti koja podržava ideju zavisnosti od šećera kod ljudi. Nalazi iz literature na životinjskom modelu sugerišu da se ponašanja slična zavisnosti, poput pijanstva, javljaju samo u kontekstu povremenog pristupa šećeru, slatkom ukusu ili vrlo ukusnoj hrani, a ne od neurohemijskih efekata šećera, zaključak je studije publikovane u referentnom medicinskom časopisu European Journal of Nutrition. (1)

DA LI ŠEĆER ČINI DECU HIPERAKTIVNOM?

Ovo je možda najčešći mit povezan sa šećerom. Međutim, nema naučnih dokaza koji potvrđuju tezu da šećer povećava hiperaktivnost kod većine dece. Naprotiv, snažan nivo dokaznosti govori suprotno ovom uvreženom verovanju: kroz dokaze prezentovane u obimnoj meta-analizi u referentom medicinskom časopisu JAMA, zaključeno je da šećer (uglavnom saharoza) NE utiče na ponašanje ili kognitivne performanse dece. (2)

DA LI JE ZBOG ŠEĆERA POTREBNO IZBEGAVATI VOĆE U ISHRANI?

Zbog sadržaja šećera, postoji verovanje da treba izbegavati konzumiranje voća kako ne bi došlo do povećanja telesne mase. Međutim, naučno dokazana činjenica je: konzumacija voća povezana je sa benefitima za zdravlje, uključujući smanjenu stopu mortaliteta od svih uzroka, a naročito kardiovaskularnog mortaliteta – publikovan je zaključak u jednom od vodećih medicinskih časopisa British Medical Journal. (3)

DA LI ŠEĆER IZAZIVA KANCER?

Prema navodima iz Cancer Research UK: „NEMA dokaza da ishrana bez šećera smanjuje rizik od nastanka karcinoma ili povećava šanse za preživljavanje u slučajevima već dijagnostikovane bolesti.“ (4)

Međutim, povećani unos šećera povezan je sa gojaznošću, a prekomerna telesna masa je povezana sa povećanim rizikom od pojave niza malignih oboljenja. (5)

IPAK, BUDITE PAŽLJIVI!

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslima i deci da smanje dnevni unos slobodnih šećera na manje od 10% ukupnog unosa energije. Dalje smanjenje na ispod 5% ili približno 25 grama (6 kašičica) dnevno obezbedilo bi dodatne zdravstvene koristi. (6)

Izvor:

1.Westwater et al. Sugar addiction: the state of the science. Eur J Nutr. 2016;55(Suppl 2) :55-69.

2.Wolraich et al. The Effect of Sugar on Behavior or Cognition in Children: A Meta-analysis. JAMA. 1995;274(20):1617–1621.

3. Wang Xi et al. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies BMJ 2014; 349 :g4490.

4. Cancer Research UK: Sugar and cancer – what you need to know. October 20, 2020.

5. Avgerinos KI et al. Obesity and cancer risk: Emerging biological mechanisms and perspectives. Metabolism. 2019 Mar;92:121-135.

6.World Health Organization. (‎2015)‎. Guideline: sugars intake for adults and children. World Health Organization.

Leave a reply