Da li treba uklanjati male, asimptomatske bubrežne kalkuluse?

Da li endoskopski treba uklanjati samo velike kalkuluse ili se treba pozabaviti i manjim (≤ 6 mm), čak i ako ne daju simptome?

Multicentrično, randomizovano, kontrolisano istraživanje sprovedeno je na uzorku od 73 ispitanika lečenih od bubrežne kalkuloze. Kod 38 pacijenata (eksperimentalna grupa) endoskopski su uklonjeni svi (kako veliki, tako i mali, asimptomatski) kalkulusi iz bubrega, dok u kontrolnoj grupi (kod 35 ispitanika), to nije urađeno.

U periodu od 4,2 godine od intervencije praćen je rizik od pojave relapsa, vreme od intervencije do pojave relapsa, broj poseta hitne pomoći, broj operacija.

Šta je utvrđeno? Pacijenti iz eksperimentalne grupe imali su 82% manji rizik za relaps, a vreme od intervencije do relapsa bilo je 75% duže u eksperimentalnoj, nego u kontrolnoj grupi. Nisu utvrđene razlike u broju poseta hitne pomoći u vezi sa intervencijom.

Reference:

Sorensen MD, Harper JD, Borofsky MS, Hameed TA, Smoot KJ, Burke BH, et al. Removal of Small, Asymptomatic Kidney Stones and Incidence of Relapse. N Engl J Med. 2022 Aug 11;387(6):506-13.

Više informacija možete pročitati na linku.

Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu – savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.

Leave a reply