Rast Galenike i internacionalizacija poslovanja

Beograd, 29. mart 2023. godine – Od kada je deo brazilske NC Grupe, Galenika beleži značajan poslovni rast i međunarodnu ekspanziju. U periodu od 2018. do kraja 2022. godine, Galenika je udvostručila obim prodaje i izvoza, povećala proizvodnju za 22%, proširila portfolio i registrovala čak 146 proizvoda. Uz podršku NC Grupe u čijem sastavu posluje, i u partnerstvu sa EMS, najvećom farmaceutskom kompanijom u Brazilu, Galenika je realizovala transfer tehnologije za pet generičkih lekova najnovije generacije. U narednom periodu u Srbiji su planirane investicije u iznosu od 35 miliona evra.

Kompanija je ostvarila i zapažene rezultate u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Nivo prodaje je u Srbiji porastao za 21%, izvoz na tržišta regiona za 26%, dok je na međunarodnim tržištima na kojima posluje izvoz povećan za 35%. Za isti period, rast proizvodnje je uvećan za 6%, dok je tokom 2022. na tržišta Srbije, regiona i međunarodnih tržišta lansirano ukupno 95 proizvoda čime je kompanija dodatno povećala dostupnost kvalitetnih, efikasnih i savremenih proizvoda korisnicima. Posle otvaranja prvog predstavništva u Evropskoj uniji, u Mađarskoj, Galenika je 2022. godine otvorila predstavništva i u Sloveniji i Hrvatskoj. Izvozi na tržišta regiona, kao i na 15 međunarodnih tržišta u Evropskoj uniji, na Bliskom istoku i u Africi.

„Galenika danas ima 30 brendova na liderskim pozicijama u svojim kategorijama po tržišnom učešću u Srbiji. Postižemo konstantan rast na tržištu Srbije i u regionu. Otkada posluje u okviru NC Grupe, kompanija je udvostručila nivo prodaje i izvoza i postigla veliki uspeh u internacionalizaciji kroz zapaženo prisustvo na međunarodnim tržištima, zahvaljujući visokom kvalitetu proizvoda. U 2023. planiramo lansiranje prvih proizvoda na tržišta Slovenije i Hrvatske, kao i dalju ekspanziju na međunarodnim tržištima. Ono što je posebno značajno jeste da tokom naredne dve godine, u partnerstvu sa našom sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, planiramo da investiramo 35 miliona evra. Investicije su usmerene na dalji razvoj u tehnologiju, proizvodne i magacinske kapacitete, a sve u skladu sa poslovnim planovima. Pored toga, ulaganjem u dalju digitalizaciju poslovanja planiramo postizanje još većeg stepena poslovne efikasnosti.’’, izjavio je Nenad Burazor, menadžer prodaje u kompaniji Galenika.

U okviru digitalne transformacije, Galenika je uvela najnapredniji softver za planiranje koji omogućava povećanu efikasnost u upravljanju materijalima, planiranje proizvodnje i fleksibilnost poslovanja u lancu snabdevanja, što je u ovim globalnim okolnostima od velikog značaja.

U oblasti inovacija i edukacije, kompanija je tokom 2022. godine realizovala obuke za 8.000 apotekara kroz sopstveni program ,,Galenika akademija’’, razvila je ,,Galiverse’’ edukativnu onlajn aplikaciju za komunikaciju sa apotekarima i pokrenula je Galenika Medical Journal – prvi stručni kvartalni časopis na maternjem jeziku za lekare. U 2022. godini Galenika je organizovala 119 stručnih medicinskih događaja, za preko 3400 zdravstvenih radnika iz Srbije, kao i realizovala donacije u medicinskoj opremi za 17 zdravstvenih ustanova kao i donacije u lekovima za 105 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Podrška zajednici i briga o životnoj sredini ostaju visoko na lestvici prioriteta, dok društveno odgovorne projekte i inicijative kompanija od ove godine širi i na zemlje regiona u kojima posluje.

Na putu održivog poslovanja, Galenika je pokrenula niz projekata kojima utiče na smanjenje potrošnje prirodnih resursa. U 2022. postignuto je smanjenje otpada za 38%, u odnosu na 2021. godinu. Ostvareno je 25% smanjenje emisije CO2, kako u poslovanju, tako i u naselju Nova Galenika. Kompanija je nosilac ISO sertifikata 14001:2015, koji potvrđuje usklađenost sa najvišim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Leave a reply