1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Pismo uredniku Blica

PDF Štampa El. pošta

Dnevne novine BLIC
Beograd, Kraljice Marije 1-X

Gospodinu Veselinu Simonoviću, Glavnom i odgovornom uredniku

Poštovani gospodine Simonoviću,
u Vašem listu broj 4130, od subote 9.avgusta tekuće godine, objavljen je članak pod naslovom ¨Galenika vredi i do 600 miliona evra¨ sa nadnaslovom ¨Privatizacija farmaceutskog giganta¨, autora T.Nikolić-Đaković.

Kompanija Galenik a.d. imala bi mnogo razloga da bude veoma zadovoljna objavljivanjem jednog ovako afirmativnog članka u najtiražnijem listu u Srbiji, da jedan od vaših sagovornika nije izrekao lični stav kako je ¨Galenika u neko srećno vreme proizvodila više od polovine lekova u Srbiji, dok je danas pala na niske grane¨. Razlog tome vaš sagovornik ¨vidi u činjenici da ona nema privatnog vlasnika koji bi investirao i pokrenuo je¨. U potpunosti razumemo sve izraženiji trend da mnogi nastoje sa ili bez pokrića da se promovišu u lidere mišljenja, pa razumemo činjenicu da je moguće i postojanje treme kada god se ukaže prilika da govore za vodeće medije. Površno poznavanje materije o kojoj se želi izreći sud ne može nikome biti alibi za olako iznošenje ocena o nekome ili nečemu. O postojanju eventualne loše namere, u ovom slučaju, ne želimo ni da mislimo iako u privatizacionim procedurama, kada su u pitanju naše najuspešnije Kompanije treba imati u vidu i različite interese brojnih pojedinaca i grupa.

Galenika a.d. je nakon burne 2004.godine značajno konsolidovala svoje poslovanje. U prilog tome govore činjenice i egzaktni pokazatelji. Na osnovu podataka Udruženja pri Komori Srbije, tržišno učešće naše Kompanije je oko 28%. Prema analizi poslovanja 100 najuspešnijih preduzeća u Srbiji koju objavljuje Republički zavod za razvoj, Galenika a.d. je bila u 2005.godini na prvom mestu prema visini ostvarene dobiti. Prema rezultatima poslovanja Finansijski centar za Centralnu Evropu u Londonu proglasio je Galeniku a.d. za najbolju farmaceutsku Kompaniju u jugoistočnoj Evropi u 2005-2006.godini. U 2006.godini RZZO je postao jedini vlasnik Galenike a.d. Prenosom vlasništva Republici nad akcijama i udelima koje je imala kod banaka i drugih pravnih lica u visini od 34 miliona USD, Galenika a.d. je sanirala dug iz ¨nekih srećnih vremena¨iz tekućeg poslovanja, bez umanjenja kapitala. Sa firmom IMA iz Italije u 2007.godini je potpisan ugovor za izgradnju fabrike čvrstih farmaceutskih proizvoda. Rok za završetak je 24 meseca. Investicija je vredna 46 miliona EURA, a sredstva su obezbeđena iz sopstvenih izvora, kroz kreditni aranžman. U poslednje tri godine Galenika je iz sopstvenih fondova za investicije izdvojila 1,079.427.000 dinara. U odnosu na 2004.godinu, prihod je povećan za 2 milijarde dinara neto, a poslovni rashodi su smanjeni sa 86% na 81%. U odnosu na 2004.godinu, izvoz je uvećan za cca 45%...

Čemu iznošenje samo nekih relevantnih podataka.... Iz straha da u važnom periodu pripreme za privatizaciju našeg farmaceutskog giganta u sukobu činjenica i gluposti, ne pobede ove druge. Brojne eminentne svetske Kompanije, prate i očekuju privatizaciju naše Komapnije. Svaki šum ili paušalna ocena o našoj Kompaniji, može izazvati ozbiljne posledice. Naš zadatak je pored kvalitetne proizvodnje i daljeg razvoja Galenike a.d. pomognemo Vladi Republike Srbije i građanima da ostvare maksimalne benefite od promene vlasnika Galenike u skoroj budućnosti.

Gospodine Simonoviću,
ne želimo da se pozivamo na Zakon, ali se pozivamo na lepo vaspitanje i dobre namere,na ozbiljan i važan državni interes u procesu privatizacije Galenike a.d. Upravo zbog toga očekujemo da objavite ovaj tekst integralno.

S poštovanjem,
Aleksandar Pravdić
generalni direktor Galenike a.d.

Informativna služba
Galenike a.d.
u Beogradu, 12.08.2008.

Povratak