1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Izgradnja nove Galenikine fabrike

PDF Štampa El. pošta

Kroz misiju poboljšanja kvaliteta svih aspekata života, Galenika a.d. ima za primarni cilj da pomogne ljudima da se bolje osećaju i žive duži i zdraviji život, da stvori Srbiju zdravih ljudi. U skladu sa tom svojom vizijom uspešno je privela kraju višemesečne pregovore oko izgradnje nove fabrike - fabrike čvrstih farmaceutskih proizvoda. Investitor izgradnje je Galenika a.d. što znači da će izgradnju finansirati Galenika a.d. iz sopstvenih sredstava, a neto vrednost fabrike procenjena je na 46 miliona evra.

Izvođač radova je IMA Italy, a rok za završetak radova je 23 meseca od dana potpisivanja Ugovora.

Potpisivanje Ugovora obavljeno je u velikom svečanom salonu Galenike a.d. u petak, 21. Decembra 2007 godine i Ugovor su potpisali u ime Galenike a.d., Generalni direktor gospodin Aleksandar Pravdić, a u ime izvođača IMA Italy- Generalni direktor gospodin Andrea Malagoli. Konferenciji je prisustvovao i ministar trgovine i usluga, gospodin Predrag Bubalo.

Projekat izgradnje fabrike čvrstih farmaceutskih preparata obuhvata izvođenje građevinskih i instalaterskih radova, nabavku i ugradnju tehnološke i ostale opreme, validaciju i puštanje u rad.

Izgradnju fabrike odlikovaće uvođenje najnovih tehnologija i po završetku ova fabrika će biti ponosno uvršćena u red najmodernijih fabrika za proizvodnju ovih proizvoda u svetu.

Generalni direktor Galenike a.d. je pozdravio sve prisutne i istakao da ima posebno zadovoljstvo da danas obavi potpisivanje ovako važnog Ugovora nakon dugotrajnog procesa pregovaranja i finalizacije procesa. Takođe je naveo da realizacija Projekta izgradnje nove fabrike čvrstih farmaceutskih preparata podrazumeva preseljenje dela proizvodnje iz postojeće fabrike, kao i proširenje obima proizvodnje odnosno uvođenje novih preparata i da će nova fabrika biti izgrađena u skladu sa GMP i FDI standardima. Zatim, da je ukupna površina objekta je 9000m2 i da će kapacitet fabrike biti dve milijarde tableta i sto miliona kapsula na godišnjem nivou sa radom u dve smene, kao i to da će u novu fabriku biti ugrađena najmodernija tehnološka i ostala prateća oprema koja će ispunjavati najviše standarde koji važe sa farmaceutsku industriju. Gospodin Pravdić je naglasio da je ovo green field investicija koja se plasira kroz proizvodnju.

Generalni direktor "IMA"-e gospodin Andrea Malagoli zahvalio se na profesionalnoj sposobnosti prvenstveno Generalnom direktoru Galenike a.d. gospodinu Aleksandru Pravdiću i svima koji su učestvovali u u procesu pregovaranja i podvukao da je izuzetno ponosan na ovako veliki projekat sa Galenikom a.d. kao jednom od najuspešnijih farmaceutskih kompanija. Gospodin Malagoli izrazio je nadu da je ovo sledeći korak ka jačanju prijateljstva između Srbije i Italije.

Ministar trgovine i usluga, gospodin Predrag Bubalo rekao je da ima izuzetno veliko zadovoljstvo da ispred Vlade Srbije i u svoje lično ime prisustvuje finalizaciji velike investicije kao što je izradnja nove Galenikine fabrike i istakao da ovakva investicija od značaja ne samo za Galeniku, već i za državnu Srbiju. Čestitao je Galenici što je tokom poslednjih godina i problema koji su je pratili uspela da sačuva udeo u tržištu i rekao da je siguran da će Galenika u narednom periodu sa pojačanim tehnološkim kapacitetom nove fabrike biti još više dobrodošao partner na inostarnom tržištu.

Povratak